• Η ΠΟΛΗ
  • Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Εισαγωγή

Η Αμμόχωστος, γνωστή και με την μεσαιωνική της ονομασία Φαμαγκούστα (Famagusta), βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Κύπρου, στο βόρειο τμήμα του νησιού που κατέχουν από το 1974 τα τουρκικά στρατεύματα. Η πόλη της Αμμοχώστου πριν από την τουρκική εισβολή αριθμούσε περίπου 40.000 κατοίκους και ήταν η τρίτη μεγαλύτερη πόλη του νησιού, το κύριο λιμάνι της και ο τουρισμός ήταν ο τομέας στον οποίο η πόλη ξεχώριζε. Η τουριστική και γενικότερα η ραγδαία οικονομική ανάπτυξη της πόλης είχαν ως αποτέλεσμα να αναδειχθεί η Αμμόχωστος και στη σημαντικότερη πόλη όσον αφορά την πολιτιστική ανάπτυξη, αφού αποτελούσε τον κεντρικό πολιτιστικό πόλο του νησιού. Από τον Αύγουστο του 1974, η Αμμόχωστος παραμένει στα κατεχόμενα εδάφη σε ένα νησί διχοτομημένο. Επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του Δήμου Αμμοχώστου: http://www.famagusta.org.cy/

Άποψη της Αμμοχώστου.
Μεσαιωνικός χάρτης της Κύπρου.

Αμμόχωστος

Η ιστορία της πόλης από τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι την ύστερη αρχαιότητα συνδέεται στενά με την κοντινή αρχαία πόλη Σαλαμίνα: ιδρύθηκε, με το όνομα Αρσινόη, με αφορμή το ισχυρό πλήγμα που δέχτηκε η Σαλαμίνα από σεισμό τον 3ο αιώνα π.Χ. και παρέμεινε επί αιώνες ένας μικρός οικισμός στην ευρύτερη περιοχή της.

Η μεγάλη τομή στην ιστορία της πόλης ήλθε με την Γ΄ Σταυροφορία και την υπαγωγή της στην επικράτεια της δυναστείας των Λουζινιάν στα τέλη του 12ου αι. μ.Χ. Ως τμήμα πλέον του αστερισμού των σταυροφορικών βασιλείων της Συροπαλαιστίνης (οι Λουζινιάν ήταν μεταξύ άλλων κύριοι του Βασιλείου της Ιερουσαλήμ), αναδείχτηκε σε σημαντικό περιφερειακό λιμάνι. Το 1291, μετά την πτώση της Άκρας, σημαντικού σταυροφορικού λιμανιού στην Παλαιστίνη, οι χριστιανικοί πληθυσμοί που κατέφυγαν μαζικά στη Φαμαγκούστα την μετέτρεψαν σε μια ακμαία πόλη και πολιτισμικό χωνευτήρι. Λατίνοι και Έλληνες, Αρμένιοι και Γεωργιανοί, ορθόδοξοι, καθολικοί, νεστοριανοί και συροϊακωβίτες συνέθεταν στο εξής το ψηφιδωτό της κοινωνίας της πόλης.

Τον 14ο πλέον αιώνα, η Αμμόχωστος, πάντα υπό την κυριαρχία των Λουζινιάν, ήταν ένα από τα κυριότερα εμπορικά κέντρα της Ανατολικής Μεσογείου και τόπος στέψης των Βασιλέων της Ιερουσαλήμ. Πολλά από τα μνημεία της ιστορικής πόλης ανάγονται στην περίοδο αυτή, αν και δέχτηκαν βέβαια σημαντικές επεμβάσεις και μετασκευές στους κατοπινούς αιώνες ζωής της πόλης. Η Αμμόχωστος πέρασε υπό τον έλεγχο των Γενουατών το 1372 και των Βενετών το 1489, παραμένοντας παρά τις περιπέτειές της ένας σημαντικός εμπορικός σταθμός.