Ανακοινώσεις του Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Δήμο Αίγινας

Δημοσιεύτηκε:

Το Κυβερνείο στην Αίγινα, όπου η κατοικία και το γραφείο του Ιωάννη Καποδίστρια (Ιανουάριος 1828 – Οκτώβριος 1829) 

1) Η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Καποδίστριας πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 2020 στην πρόσφατα ανακαινισμένη αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου στην Πόλη της Αίγινας. Η Γενική Συνέλευση του Δικτύου συνεκλήθη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 192ης επετείου της άφιξης στην Αίγινα του Ιωάννη Καποδίστρια και της ορκωμοσίας του ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος. Εκτός από τον προεδρεύοντα Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά και τον υπεύθυνο του Δικτύου για το Δήμο Αίγινας κ. Γιώργο Τσατήρη, που ορίστηκε Γραμματέας και συντονιστής της Γ.Σ, συμμετείχαν επίσης από τον Δήμο Κέρκυρας η αντιδήμαρχος κα Χρυσούλα Τόμπρου-Γκίνη, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αμμοχώστου κ. Γιώργος Μπέρος, δημοτικός σύμβουλος, η κα Ανδρονίκη Τζομάκα υπεύθυνη του Δικτύου για το Δήμο Ναυπλιέων, η κα Ελένη Ράπτη εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και η κα Μαίρη Κουκούλη Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αίγινας (ΚΕΔΑ). Τέλος για το Δήμο Koper-Capodistria της Σλοβενίας ο Δήμαρχος κ. Ales Brzan ενημέρωσε με σχετική επιστολή ότι δεν ήταν δυνατόν να παρευρεθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων. Στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκαν τα πρακτικά της προηγούμενης  Γ.Σ (23/03/2019) που προσκομίστηκαν από το Δήμο Κέρκυρας. Στη συνέχεια τα μέλη εξέλεξαν ομόφωνα στην προεδρία του Δικτύου το Δήμο Αίγνας για μία διετία (2020-2022), με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά . Έγινε απολογισμός από τον υπεύθυνο του Δικτύου για το Δήμο Αίγινας κ. Γιώργο Τσατήρη και παρουσιάστηκε η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα καθώς και ποια βήματα απαιτούνται να γίνουν έτσι ώστε το Δίκτυο Πόλεων Ι. Καποδίστριας να διευρυνθεί και να αποκτήσει  αυτονομία. Η βασική προϋπόθεση προς τούτο είναι η απόκτηση νομικής προσωπικότητας, στοιχείο απαραίτητο επίσης για την συμμετοχή του Δικτύου   σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Αποφασίστηκε επίσης  η συμμετοχή του Δικτύου στους  εορτασμούς των 200 ετών από την επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο αυτό μελετάται από την Προεδρία του Δικτύου η συμμετοχή στο διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Η Ευρώπη για τους Πολίτες».

2) Από την μόνιμη Γραμματεία του Δικτύου, η έδρα της οποίας είναι ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας, ανακοινώθηκε η συμμετοχή της πόλης της Λωζάννης στο Δίκτυο και προωθείται από την Γραμματεία η ενσωμάτωσή της στις δραστηριότητες του Δικτύου.

3) Ο Δήμος της Αίγινας, ασκώντας την Προεδρία του Δικτύου παρακολούθησε την 26/6/2020 το webinar που οργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης και είχε ως θέμα «Διάλογοι Πολιτιστικών Διαδρομών: Προκλήσεις και ευκαιρίες μετά τον COVID-19». Οι διάφοροι δήμοι τόνισαν τη σημασία που έχει η συμμετοχή στις πολιτιστικές διαδρομές και η συνεργασία μεταξύ τους. Έτσι επιτυγχάνεται ανταλλαγή τεχνογνωσίας και αυτό βοηθά στην επιτυχία των στόχων κάθε δήμου για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Για παράδειγμα η πολιτιστική διαδρομή «Ιαματικών Πηγών», ανέφερε ότι η εμπειρία τους έγκειται αφενός στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αφετέρου στην περίπτωση της πανδημίας ακολούθησαν μεν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με δυσκολία, αλλά βοήθησαν με την τεχνογνωσία τους και τις άλλες επιχειρήσεις του τόπου, αναδιανέμοντας έτσι όχι μόνον τη γνώση τους αλλά και την προσδοκία εκμετάλλευσης του φετινού τουριστικού προϊόντος. 

4) Για την συμμετοχή του Δικτύου στους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ο Δήμος Αίγινας προετοιμάζει μια μεγάλη αναπαράσταση της άφιξης του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα και της ορκωμοσίας του ως πρώτου Κυβερνήτη του Νεοελληνικού Κράτους στις 24-26/1/1828. Η αναπαράσταση αυτή θα γίνει ως θεατρικό δρώμενο από τον δημότη Αίγινας σκηνοθέτη «Θεάτρου Δρόμου» κύριο Jean-Jacques Tesson.