ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοσιεύτηκε:

Ο αιγινήτης γλύπτης Ιωάννης Καρακατσάνης (1857-1906) εποίησεν, 1887

Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 12.00 διοργανώθηκε από τον προεδρεύοντα Δήμο Αίγινας η Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» με τη μορφή τηλεδιάσκεψης λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19. Η Γενική Συνέλευση έλαβε χώρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της 193ης επετείου της άφιξης στην Αίγινα του Ιωάννη Καποδίστρια και της ορκωμοσίας του ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος.

Η Συνέλευση αποφάσισε τα παρακάτω:

1) Επιβεβαίωσε την απόφαση της ΓΣ του 2020 για την μετεξέλιξη του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» σε Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία σύμφωνα με το άρθρο 101 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Θεωρήθηκε απαραίτητη η προετοιμασία και σύνταξη μιας εισήγησης προς το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο των πόλεων μελών, καθώς και η σύνταξη σχεδίου για την σχετική προσαρμογή του καταστατικού του Δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη του Δικτύου αποφάσισαν ομόφωνα να υπάρξει μία συνδρομή στο ύψος περίπου των 5000 ευρώ για κάθε Δήμο ενώ για το Δήμο Αμμοχώστου η συνδρομή να προσαρμοστεί στις δυνατότητές του, λόγω του ότι πρόκειται για κατεχόμενο Δήμο χωρίς επαρκείς πόρους. Συζητήθηκε το θέμα των διαδικασιών στους αρμόδιους φορείς για την μετεξέλιξη του Δικτύου, καθώς και τα βήματα που απαιτούνται για την οργάνωση της νέας μορφής του Δικτύου. Στη συνέχεια όλα τα μέλη εξουσιοδότησαν τον κο Τσατήρη (Υπεύθυνο του Δικτύου για το Δήμο Αίγινας) και την κα Τζομάκα (Υπεύθυνη του Δικτύου για τον Δήμο Ναυπλιέων) προκειμένου να αναζητήσουν την κατάλληλη εταιρεία που θα αναλάβει να εκπονήσει οικονομικο-τεχνική μελέτη βιωσιμότητας, τον κανονισμό λειτουργίας και το καταστατικό για τη νέα νομική μορφή του Δικτύου, καθώς και τις δυνατότητες συμμετοχής του Δικτύου σε επιδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα.

2) Αποφασίστηκε ομόφωνα ο τρόπος επικοινωνίας με τα μέλη του Δικτύου που δεν μιλούν ελληνικά και που σήμερα είναι το Koper-Kapodistria Σλοβενίας και η Λωζάννη Ελβετίας. Κοινή γλώσσα επικοινωνίας θα είναι η αγγλική, με παράλληλη γλώσσα τη γαλλική στο βαθμό που κάποια πόλη θα διευκολύνεται περισσότερο. Υπενθυμίστηκε ότι την μεταφραστική αυτή διαδικασία έχει ήδη αναλάβει η μόνιμη γραμματεία του Δικτύου που είναι σήμερα στην Κέρκυρα.

3) Τέλος συζητήθηκε η διαδικασία της εύρυθμης λειτουργίας της ιστοσελίδας του Δικτύου (https://www.iccn.gr/) έτσι ώστε να γίνει παραγωγική και χρήσιμη για κάθε Δήμο.

Η Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε με Πρόεδρο τον Δήμαρχο Αίγινας κ. Γιάννη Ζορμπά, ενώ συντονιστής ορίστηκε από τον Πρόεδρο ο κ. Γιώργος Τσατήρης, Υπεύθυνος του Δικτύου για το Δήμο Αίγινας και η γραμματειακή στήριξη της Συνέλευσης έγινε από την δημοτική υπάλληλο κα Κωνσταντίνα Χατζίνα.

Παρόντα, εκτός από τον Δήμο Αίγινας, ήταν και τα εξής μέλη του Δικτύου: Ο Δήμος Αμμοχώστου εκπροσωπούμενος από τον Δήμαρχο κ. Σίμο Ιωάννου και τον Υπεύθυνο Δικτύου Αντιδήμαρχο κ. Χρύσανθο Ζαννέττο, ο Δήμος Κεντρικής Κέρκυρας εκπροσωπούμενος από την Δήμαρχο κα Μερόπη Υδραίου και από τον Υπεύθυνο του Δικτύου Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Μεταλληνό και Ο Δήμος Ναυπλιέων εκπροσωπούμενος από την υπεύθυνη του Δικτύου για τον Δήμο Ναυπλιέων κα Ανδρονίκη Τζομάκα.