Εκθέσεις

Στην ενότητα αυτή μπορείτε να δείτε πληροφορίες για εκθέσεις – μόνιμες ή περιοδικές – που αφορούν τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια.

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Στο Μουσείο Καποδίστρια, στην Κέρκυρα, φιλοξενείται η μόνιμη έκθεση για τη ζωή, το έργο και την παρακαταθήκη του Ιωάννη Καποδίστρια. Η σημαντική συλλογή που εκτίθεται στο μουσείο αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια, έργα τέχνης και ιστορικά τεκμήρια.

Η ιστορία του μουσείου συνδέεται άμεσα με μία ξεχωριστή προσωπικότητα, τη Μαρία Καποδίστρια-Δεσύλλα. Δισέγγονη του μικρότερου αδελφού του Ιωάννη Καποδίστρια, αγάπησε πολύ το κτήμα στην Κουκουρίτσα και οραματίστηκε τη δημιουργία ενός χώρου που θα αναδείκνυε την παρακαταθήκη του σπουδαίου προγόνου της. Από τον Οκτώβριο 2015 το μουσείο άνοιξε και πάλι στο κοινό. Η νέα έκθεση, πλαισιωμένη από τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, κάνουν το μουσείο έναν σημαντικό πολιτιστικό προορισμό για μικρούς και μεγάλους.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τη σελίδα του Μουσείου www.capodistriasmuseum.gr

ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων, οργάνωσε την έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στον χρόνο» που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Βουλής, από τον Νοέμβριο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2018. Με βάση το αφήγημα αυτής και με σχετικές προσαρμογές, οργανώθηκαν δύο νέες εκθέσεις στην Κέρκυρα  και το Ναύπλιο αντίστοιχα, στο πλαίσιο των δράσεων του «Δικτύου Πόλεων Ι. Καποδίστριας».

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν έγγραφα, έντυπες εκδόσεις, εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης που προέρχονταν κυρίως από τις Συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αλλά και από άλλους φορείς όπως το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη κ.ά.

Η Βιβλιοθήκη της Βουλής επιδιώκει την μεταφορά της έκθεσης και σε άλλες πόλεις του Δικτύου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να στείλετε email στη διεύθυνση ant.karapanou@parliament.gr υπόψιν της κυρίας Αντ. Καραπάνου.